Wat is een meldrecht?
Het wettelijk meldrecht betekent dat een melding ook kan worden gedaan als er geen toestemming is van de betrokkene of zijn ouders. De melder hoeft er niet zeker van te zijn dat er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling: de melding is bedoeld om het vermoeden te onderzoeken. Lees verder »
Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?
Vijf stappen Stap 1: In kaart brengen van signalen. Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding). Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n). Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Lees verder »
Heb ik een meldplicht?
Meldplicht bij seksueel misbruik in het onderwijs Deze wet verplicht alle medewerkers die het vermoeden hebben van, of informatie krijgen over, een mogelijk zedendelict door een medewerker van de school jegens een minderjarige leerling onmiddellijk door te geven aan het bevoegd gezag. Deze wet bestaat al sinds 1999. Lees verder »
Doet politie altijd melding bij veilig thuis?
Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen. Lees verder »
Wat is de meldcode onderwijs?
Meldcode is verplicht Het is voor scholen en instellingen verplicht om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. We zien bij alle scholen en instellingen toe op de naleving van dit wettelijke voorschrift. Lees verder »