Wat is een Moessonperiode?
Waar u wel rekening mee moet houden, is dat het land twee moessonperiodes kent. De eerste moessonperiode van Sri Lanka wordt ook wel Yala genoemd. Deze zuidwestmoesson begint half mei en duurt tot eind september en komt voor in het zuidwesten en westen van het land. De tweede moessonperiode wordt Maha genoemd. Lees verder »
Wat is de betekenis van moesson?
Tropische gebieden kennen droge en natte tijden. De regentijd heet moesson. De bekendste moesson is de regentijd in India en omstreken. Lees verder »
Hoe lang duurt de moesson?
De hevige zuid-west moesson duurt van juni tot en met september. De regenval langs de westkust van het schiereiland neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan-plateau naar het oosten toe wegtrekt. De noord-oost moesson is beduidend korter en treft met name de oostkust. Lees verder »
Hoe werkt de moesson?
Het mechanisme achter de moesson berust op temperatuurverschillen. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af. Boven het warme land zal de lucht opstijgen waardoor koelere zeelucht die plaats kan innemen. Vooral op warme voorjaarsdagen is de kust gevoelig voor een koele zeewind. Lees verder »
Wat is een Moessonwind?
Wat is de moesson? De moesson is een wind die om het half jaar van richting verandert. Het gevolg hiervan is dat je een droge periode en een natte periode hebt. Deze moesson winden komen voornamelijk voor rond de evenaar. Lees verder »