Wat is een ringenstelsel?
Het ringenstelsel blijkt te bestaan uit meer dan 100.000 kleine afzonderlijke ringen met smalle, lege afscheidingen ertussen. De dikte van de meeste ringen varieert van enkele meters tot enkele kilometers. De ringen bestaan vooral uit ijsdeeltjes. Lees verder »
Welke planeten hebben een ring?
De vier grootste planeten - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, hebben ook ringen. Die bestaan uit brokken ijs en steen, sommige zo groot als een berg maar andere niet veel meer dan een gaswolk. Lees verder »
Hoeveel ringen heeft de aarde?
De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de vijf grootste manen van het zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna. De meeste manen in het zonnestelsel zijn erg klein in verhouding tot de planeet waarom ze heen draaien. Lees verder »
Welke planeet heeft de duidelijkste ringen?
Hoewel Saturnus de duidelijkste en beroemdste ringen van het zonnestelsel heeft, zijn er nog drie reuzenplaneten — Jupiter, Uranus en Neptunus — die ook ringstelsels hebben. Lees verder »
Hoe ontstaan planetaire ringen?
Een theorie voor het ontstaan van andere ringen, zoals die van Jupiter, gaat uit van een inslag met een planetoïde. Dit grote stuk steen sloeg in op de planeet en deed dan zoveel stof opwaaien, dat dit stof in de ruimte een baan om de planeet ging volgen. Na verloop van tijd vormde hieruit een ringensysteem. Lees verder »