Wat is het doel van de Aanbestedingswet uit 2012?
De Aanbestedingswet 2012 geldt voor alle aanbestedingen en (semi-) publieke instellingen in Nederland. De wet bevat zowel regels voor aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen, als daaronder. Met deze nationale wet geeft Nederland invulling aan de Europese richtlijnen voor aanbesteden. Lees verder »
Wat staat er in de Aanbestedingswet?
De Aanbestedingswet beschrijft de regels en procedures voor aanbesteden in Nederland, zowel onder als boven Europese drempelbedragen. Richtlijnen van de Europese Unie regelen dat opdrachten die meer opleveren dan een bepaald drempelbedrag, Europees aanbesteed moeten worden. Lees verder »
Hoe verhoudt zich de Aanbestedingswet 2012 tot de Europese richtlijn mbt aanbestedingen?
Naast de Europese Richtlijnen 2014/23, 2014/24 en 2014/25 bevat de Aanbestedingswet 2012 ook aanvullende, nationale aanbestedingsregels. De wettekst van de Aanbestedingswet 2012 is leidend voor aanbestedende diensten, niet de Europese richtlijnen. Lees verder »
Wat is een aanbestedingstraject?
Een aanbesteding is de procedure waarbij een opdrachtgever bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen. In die offertes staat onder andere welke prijs het bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt. Lees verder »
Waarom moet je aanbesteden?
Waarom aanbesteden? Door opdrachten openbaar aan te besteden stimuleert de overheid concurrentie tussen bedrijven. Daarnaast is aanbesteden een eerlijke manier om overheidsinkopen te regelen. Alle geïnteresseerde partijen krijgen een gelijke kans om een opdracht uit te voeren. Lees verder »