Wat is het verschil tussen bodem en grond?
Met grond bedoelen we het losse materiaal aan de oppervlakte van de aardkorst. Neem je hiervan een hoeveelheid om te onderzoeken, dan spreek je van een grondmonster. De bodem is de wijze waarop de gronddeeltjes in bepaalde patronen zijn neergelegd door de natuur. Lees verder »
Wat wordt bedoeld met bodem?
Bodem. Onder bodem wordt in artikel 1 van de Wet bodembescherming verstaan het vaste deel van de aarde met de zich daarin bevindende vloeibare en gasvormige bestanddelen en organismen. Dit betekent dat naast de 'droge' bodem (landbodem) ook grondwater en de 'natte bodem' (waterbodem) onder deze definitie vallen. Lees verder »
Wat is het verschil tussen de bodem en de ondergrond?
Wat is het verschil tussen bodem en ondergrond? We gebruiken de termen bodem en ondergrond vaak samen, de termen worden soms ook door elkaar gehaald. De bodem is de bovenste laag van de aarde, waarin planten groeien en wormen leven. De ondergrond ligt daaronder en bestaat bijvoorbeeld uit zand of klei. Lees verder »
Wat zit er allemaal in de bodem?
- 24% zijn holtes of poriën gevuld met lucht (zuurstof)
- 22% zijn holtes of poriën gevuld met water.
- 43% zijn mineralen die op de klei, het leem of het zand zitten, of minerale voedingselementen (bv. ...
- 11% is organisch stof.
- Lees verder »
Wat is de functie van de bodem?
De bodem is letterlijk en figuurlijk een belangrijke onderlegger voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling. Daarnaast is de bodem ook de natuurlijke drager van de identiteit van veel gebieden. De bodem biedt daarbij kansen voor ontwikkelingen maar legt ook beperkingen op. Lees verder »