Wat is het verschil tussen de DDR en de BRD?
Na de nederlaag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland tijdens de Koude Oorlog een gescheiden natie. Dit duurde voor Duitsland van 1949 tot 1990. Van het eens zo nationalistische Duitsland werden twee landen gemaakt: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Lees verder »
Welke verschillen waren er tussen Westen Oost Berlijn?
West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden. Oost Berlijn was als onderdeel van de DDR communistisch en werden burgers beperkt in vrijwel hun hele leven en gecontroleerd door o.a. de Stasi (Staats Sicherheidsdienst - geheime dienst). Lees verder »
Welke landen hoorden bij de BRD?
De Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland, BRD) was tussen 1949 en 1990 een federale staat die ruwweg het westelijke deel van het huidige Duitsland omvatte (inclusief het noordwesten en het zuiden). In het buitenland sprak men veelal van West-Duitsland. Lees verder »
Waarom heette het de DDR?
DDR staat voor Deutsche Demokratische Republik (Duitse Democratische Republiek), ook bekend als Oost-Duitsland. De DDR ontstond na de Tweede Wereldoorlog als zelfstandige staat in een deel van Duitsland en was gemodelleerd naar de communistische Sovjet-Uni. Lees verder »
Hoe was het leven in de BRD?
Bondsrepubliek Duitsland was een kapitalistisch land, maar er was ook een hoge werkloosheid. De Bondsrepubliek hoorde bij de NAVO en is één van de zes stichters van de Europese Unie. In 1989 viel de Berlijnse Muur tussen Oost- en West-Berlijn en later de Duits-Duitse grens. De DDR en de BRD werden één land. Lees verder »