Wat is het verschil tussen een bunker en kazemat?
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten. Lees verder »
Wat betekend kazemat?
Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen op het land of op een oorlogsschip. Oorspronkelijk maakten kazematten deel uit van een vesting. Lees verder »
Hoe ziet een bunker eruit?
Het betreft een overdekt zelfstandig, klein verdedigingswerk dat soms voorzien is van een schuilkelder. Bunkers hebben meestal een enkelvoudige functie zoals geschutsopstelling, commandopost of schuilplaats. Het merendeel van de bunkers werd gebouwd van hout of baksteen, al dan niet versterkt met beton. Lees verder »
Wat voor soorten bunkers zijn er?
De Duitse bezetter bouwt tijdens de Tweede Wereldoorlog bunkers in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),… Lees verder »
Wat zit er allemaal in een bunker?
Een bunker is een klein op zichzelf staand verdedigingswerk dat meestal gebouwd is uit gemetselde baksteen of al dan niet gewapend beton. Bunkers hebben meestal een enkelvoudige functie zoals geschutsopstelling (vooral voor machinegeweren), commandopost of schuilplaats. Lees verder »