Wat is het verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis?
Het grootste verschil is dat een eetstoornis je hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is. Bij iemand met een eetprobleem gaat veel aandacht uit naar eten of vermijden van eten. Het is echter geen probleem voor het dagelijks functioneren. Lees verder »
Wat is een eetprobleem of eetstoornis?
In het kort. Je hebt een eetprobleem als eten of niet eten je steeds meer gaat bezighouden. Eetproblemen gaan meestal niet vanzelf over. Beginnende eetproblemen kunnen overgaan in een (ernstige) eetstoornis. Lees verder »
Hoe kun je zien of iemand een eetstoornis heeft?
- Angst om dik te worden.
- Een verstoord lichaamsbeeld.
- Steeds meer bezig zijn met afvallen.
- (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien.
- Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen.
- Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn.
- Lees verder »
Welke soorten eetstoornissen zijn er?
Soorten eetstoornissen zijn bijvoorbeeld anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis binge eating disorder, afgekort BED. Daarnaast is er een restcategorie waarin de eetstoornissen vallen die net niet voldoen aan de eerdere genoemde categorieën, maar wel duidelijk het dagelijks functioneren belemmeren. Lees verder »
Is een eetstoornis een keuze?
Het hebben van een eetstoornis is geen keuze, maar een ziekte die biologisch wordt beïnvloed. De gevolgen van een eetstoornis zijn groot, niet alleen psychisch maar ook lichamelijk. Lees verder »