Wat is het verschil tussen een planeconomie en een vrijemarkteconomie?
Binnen een volledige planeconomie zijn alle productiefactoren in handen van de staat, in een volledig vrije markt zijn deze in private handen. Lees verder »
Wat is het verschil tussen markteconomie en planeconomie?
Een planeconomie is het omgekeerde van een markteconomie; waarbij een (groot) gedeelte van de goederen en diensten wordt geleverd door particuliere bedrijven (die dus niet onder de staat vallen). In een planeconomie is er geen wet van vraag en aanbod. Lees verder »
Is Nederland een planeconomie?
Nederland is heel even de light-versie van een planeconomie. Horecazaken, restaurants en sportscholen moeten op slot, andere sectoren draaien op halve kracht als gevolg van de oproep aan Nederlanders om thuis te werken en alleen de straat op te gaan als het echt nodig is. Lees verder »
Waarom werkte het planeconomie niet?
“Door het ontbreken van concepten als 'winst' en 'verlies' bestaat er ook geen enkele reden om zuinig en efficiënt om te gaan met grondstoffen en arbeidskrachten.” Het productieproces in planeconomieën was kwalitatief vaak niet goed en er werd ook ingeleverd op het vlak van vormgeving en servicegerichtheid. Lees verder »
Wat betekent sociale markteconomie?
Een sociale markteconomie (Duits: Soziale Marktwirtschaft), ook wel sociaal kapitalisme genoemd, is een markteconomie waarin naast het nastreven van winsten via het bedrijfsleven, ook een belangrijke rol voor de overheid is weggelegd middels een sociale politiek die geassocieerd wordt met de verzorgingsstaat. Lees verder »