Wat is het verschil tussen vrijspraak en ontslag van rechtsvervolging?
Ontslag van alle rechtsvervolging betekent in het strafrecht dat de rechter besluit dat een verdachte niet veroordeeld kan worden, hoewel het ten laste gelegde strafbare feit wél bewezen is. Dit is dus iets anders dan vrijspraak, waarbij het ten laste gelegde feit níet bewezen is. Lees verder »
Wat is het verschil tussen vrijspraak en ontslag van alle rechtsvervolging?
ontheffing van een strafprocedure. Ontslag van rechtsvervolging kan, in tegenstelling tot vrijspraak, alleen plaats hebben als het ten laste gelegde feit bewezen is, doch het feit of de dader niet strafbaar is. Lees verder »
Wat wordt bedoeld met vrijspraak?
[wet en recht] Uitspraak van de rechter in een strafproces waarin wordt geoordeeld dat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachte het strafbare feit heeft gepleegd. Er volgt dan ook geen straf, maar dat betekent niet dat de rechter bewezen acht dat de verdachte onschuldig is. Zie ook vonnis. Lees verder »
Wie kan besluiten tot ontslag van rechtsvervolging?
Als een verdachte wordt vrijgesproken, komt de rechter tot het oordeel dat er onvoldoende bewijs is om de verdachte te veroordelen voor de feiten waarvan hij/zij is beschuldigd. De rechter kan een verdachte ook ontslaan van alle rechtsvervolging. Lees verder »