Wat is het verschil tussen Wob en Woo?
Passieve en actieve informatieverstrekking Een belangrijk verschil met de Wob is dat de Woo naast informatieverstrekking op verzoek (passief) overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie gefaseerd openbaar te maken (actief). Mede hierdoor is de Woo een belangrijke stap naar een open overheid. Lees verder »
Waarom van Wob naar Woo?
De Woo zal de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: Wob) vervangen. Het doel van de Woo is een meer transparante en actief openbaar makende overheid. Veel meer dan de Wob verplicht de Woo tot het actief, uit eigen beweging, openbaar maken van documenten. Lees verder »
Wat valt onder de Woo?
Vandaag is de Wet open overheid (Woo) officieel ingegaan. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid. Lees verder »
Wat is een Woo-verzoek?
U mag informatie opvragen over wat de overheid doet. Dat staat in de Wet open overheid (Woo). U stuurt een Woo-verzoek naar de organisatie waarvan u informatie wilt ontvangen. Lees verder »
Wat valt niet onder de Woo?
De Woo is niet van toepassing op documenten die al openbaar zijn. Als u verzoekt om openbaarmaking van informatie die al openbaar is, zal het Woo-verzoek om die reden worden afgewezen en wordt u verwezen naar de plaats waar de informatie openbaar is gemaakt. Lees verder »