Wat is instemmingsrecht cliëntenraad?
De cliëntenraad moet alle informatie krijgen die nodig is om advies of instemming te kunnen geven. Ook moet de instelling het advies tijdig aanvragen, zodat het ook echt van invloed kan zijn op het besluit. De cliëntenraad mag verder ook ongevraagd advies geven over onderwerpen die voor de cliënten van belang zijn. Lees verder »
Wat houdt instemmingsrecht cliëntenraad in?
Recht van instemming De cliëntenraad moet vooraf instemmen met bestuursbesluiten besluiten die directe gevolgen hebben voor cliënten. Bijvoorbeeld over de kwaliteit van de zorg of de dagbesteding. Lees verder »
Wat is de taak van een cliëntenraad?
De cliëntenraad adviseert gevraagd en ongevraagd over onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. Ze hebben net als de ondernemingsraad een wet: de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018. Lees verder »
Waarom is een cliëntenraad belangrijk?
Cliënten en cliëntenraden hebben invloed op het beleid van de zorginstelling. De raad praat, namens alle cliënten, mee over bepaalde (beleids-)zaken en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Dit is belangrijk, want de cliëntenraad is de enige binnen de zorg- en dienstverlening die kan praten vanuit of namens de cliënten. Lees verder »
Wie zitten er in een cliëntenraad?
Wie zitten er in de (lokale) cliëntenraad? Elke (lokale) raad telt minimaal vijf en maximaal tien leden. Leden zijn cliënten/bewoners zelf of vertegenwoordigers, zoals partners, kinderen, andere familieleden, mantelzorgers of vrijwilligers. Lees verder »