Wat is methaanemissie?
De uitstoot van methaan komt van nature voor in bijvoorbeeld moerasgebieden, in de landbouwsector en bij de winning en het transport van aardgas. Wanneer methaan vrijkomt in de atmosfeer draagt het - net als CO2 - bij aan het broeikaseffect. Maar methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Lees verder »
Welke dieren stoten methaan uit?
Welke dieren produceren methaan? Dat zijn vooral herkauwers zoals koeien, geiten en schapen. Zij zorgen voor zo'n 75 procent van alle methaan uit de totale veehouderij. Zij ademen of boeren het methaan uit. Lees verder »
Wat doet methaan in de lucht?
Methaan is net als CO2 een broeikasgas. Dat betekent dat het in de atmosfeer warmte vasthoudt en zodoende bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het grote verschil is dat methaan dit veel sterker doet dan CO2. In de eerste twaalf jaar dat methaan in de lucht is houdt het ongeveer 86 keer meer warmte vast dan CO. Lees verder »
Hoe ontstaat methaan koe?
Koeien maken namelijk melk van gras en bij dat verteringsproces ontstaat methaan in de pens van de koe. Koeien stoten dit gas uit via hun mest en door het laten van boeren en scheten en dragen zo bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Lees verder »