Wat is oplossingsgerichtheid?
Als je Oplossingsgericht werkt, stel je – onder meer – andere vragen dan anders. Probleemgericht = gericht op wat niet werkt en waarom niet, met als doel het probleem op te lossen. Daarvoor gaan we het probleem analyseren om de oorzaak te vinden of diagnose te stellen. Oplossingsgericht = focus op de gewenste situatie. Lees verder »
Waaruit blijkt dat je oplossingsgericht bent?
Terugkijken en het probleem analyseren Door oorzaak en gevolg te kennen en oplossingen tegen elkaar af te wegen, kom je tot een weloverwogen besluit over wat de juiste oplossing is. Op die manier wordt het ware probleem tot op de bodem uitgezocht en opgelost. Lees verder »
Wat is het doel van oplossingsgericht werken?
Het doel van Oplossingsgericht werken is jongeren en volwassenen in staat te stellen hun problemen zelfstandig of samen met mensen uit hun omgeving op te lossen. De hulpverlener gaat op methodische en gestructureerde manier met de cliënt in gesprek, waarmee de cliënt zijn autonomie versterk. Lees verder »
Wat is oplossingsgericht denken?
De oplossing vanuit de positieve psychologie is het oplossingsgericht denken. Het denken in mogelijkheden door te kijken naar de positieve kenmerken van een situatie. 'Wat gaat er wel goed' en 'wat is er wel mogelijk' in plaats van 'wat gaat niet goed' en 'wat zijn de belemmeringen'. Lees verder »
Is oplossingsgericht een eigenschap?
Het genetisch netwerk is oplossingsgericht omdat oplossingsgerichtheid een goede eigenschap voor een brein is. Elke toevoeging, verfijning of vergroting van dit netwerk wordt enkel dan vastgelegd, als het resultaat ervan overeenkomt met de wenstoestand. Lees verder »