Wat is typisch aan de prehistorie?
In de prehistorie leefden de mensen in tentenkampen van een aantal tenten bij elkaar of in grotten. Zij waren verzamelaars en jagers. Zo'n driekwart van het voedsel werd verzameld (bessen, noten, zaden, knollen), een kwart was afkomstig van de jacht. Dit deden ze voor het vlees en de huid. Lees verder »
Wat is het belangrijkste kenmerk van de prehistorie?
De wetenschappelijke en meest gangbare definitie van de prehistorie is 'de periode uit de menselijke geschiedenis waarvan geen leesbare, geschreven bronnen beschikbaar zijn'. Het eindpunt van de prehistorie is dan het jaar waarin de oudst bekende én ontcijferde bron is geschreven. Lees verder »
Hoe weten we dingen over de prehistorie?
De prehistorie is de tijd waarover geen teksten bewaard zijn gebleven. Onderzoek naar teksten is dus niet mogelijk. Alles wat we weten over de prehistorie komt uit archeologisch onderzoek. Archeologen doen onderzoek naar de overblijfselen van wat de mensen hebben gedaan in de prehistorie. Lees verder »
Hoe leefden mensen in de prehistorie?
In die tijd woonden de mensen nog niet op één plek. Ze trokken door het land en hielden zich in leven door het vangen van wilde dieren en het zoeken naar fruit en eetbare planten. Daarom werden ze jagers-verzamelaars genoemd. Maar langzaam aan veranderde hun levensstijl. Lees verder »
Wat is het belangrijkste verschil tussen de prehistorie en de historie?
Prehistorie: de tijd van de ongeschreven bronnen De Prehistorie is hoofdzakelijk het onderzoeksterrein van archeologen. De archeologie onderzoekt immers vooral voorwerpen en overblijfselen uit het verleden, terwijl historici zich hoofdzakelijk richten op het onderzoeken van geschreven bronnen. Lees verder »