Wat is typisch voor de middeleeuwen?

Middeleeuwse literatuur (1170-1550) De taal was het Middelnederlands of Diets (diet = volk). Het was een verzameling dialecten want er was nog geen eenheidstaal. De teksten (handschriften of manuscripten) werden in kloosters gemaakt. Lees verder »

Waar geloofden de middeleeuwers in?

Het geloof. In de middeleeuwen was in Europa vrijwel iedereen christelijk. Nadat tijdens het Oosters Schisma (1054) de Christelijke Kerk in tweeën was gesplitst in de Rooms-Katholieke Kerk en in de Oosters-orthodoxe Kerk werden de meeste mensen in West-Europa katholiek en in Oost-Europa orthodox. Lees verder »

Bron: wikikids.nl

Wat maakt een verhaal middeleeuws?

Belangrijkste kenmerken: De werken zijn geschreven in dichtvorm. De literatuur werd mondeling doorgegeven en dan is het makkelijker te onthouden als de regels rijmen. Het is volkskunst, geschreven voor de groep (gemeenschapskunst), eenvoudig en meestal anoniem. Lees verder »

Hoe was de cultuur in de middeleeuwen?

Edelen en ridders: feodale en hoofse cultuur De heersende klasse in de middeleeuwen werd gekenmerkt door het feodale stelsel met keizers of koningen, vazallen en ridders. Ze woonden in kastelen en hechtten grote waarde aan onderlinge loyaliteit en persoonlijke ee. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is typisch voor de middeleeuwen?