Wat maakt een kerk een basiliek?

Een basiliek had de vorm van een langwerpige drie- of meerschepige bouw met zuilen. Andere kenmerken waren de zichtbare balkenconstructie of het cassettenplafond en de halfronde apsis als achterdeel. In de apsis stond de cathedra (bisschopszetel) met stenen bank voor de priesters (presbyterium). Lees verder »

Bron: kro-ncrv.nl

Waarom is een kerk een basiliek?

Een basiliek (Latijn: basilica) is een eretitel voor een katholiek kerkgebouw met een bijzondere betekenis. Dit kan zijn omdat de kerk van groot historische belang is, omdat er een bijzonder reliek ligt, of omdat de kerk het centrum is van een bepaalde devotie of bedevaart. De eretitel wordt door de paus toegekend. Lees verder »

Wat maakt een kerk tot een basiliek?

Om een ​​kerk tot basiliek te kunnen verheffen, moet deze worden voorgedragen aan het Vaticaan . Vervolgens beoordeelt het Vaticaan aspecten van de kerk, zoals liturgie, sacramenten, omvang, faam, schoonheid, missie en dergelijke. Op basis daarvan wordt beoordeeld of de kerk het waard is om een ​​basiliek te worden. Lees verder »

Heeft Nederland een basiliek?

In totaal zijn er nu 25 basilieken in ons land, Bolsward heeft de eerste basiliek van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De eerste basiliek van Nederland was de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard, in 2014 werd de eretitel voor het laatst toegekend, aan de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo. Lees verder »

Bron: nos.nl
Gerelateerd aan Wat maakt een kerk een basiliek?