Wat mag je niet vragen bij een referentie?
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk. Benader meerdere referenten. Lees verder »
Wat wordt er gevraagd bij een referentie?
Meestal worden twee referenties gevraagd. Vermeld dan van allebei de naam, het bedrijf, de functie en de contactgegevens. Is het al wat langer geleden dat je om toestemming hebt gevraagd, controleer dan altijd even of de contactgegevens nog kloppen. Lees verder »
Waar moet een goede referentie aan voldoen?
- Tijdens het sollicitatieproces vertel je veel over jezelf: je naam, leeftijd, karaktereigenschappen, je opleiding en werkverleden. ...
- Een potentiële werkgever moet altijd toestemming vragen aan jou om referenties te benaderen. ...
- Kies je referenties zorgvuldig.
- Lees verder »
Wat moet in een referentie staan?
Start met zowel een sterk punt als een leerdoel. Vermeld hierbij welke functie of organisatie goed bij diegene past. Zorg dat je niet de persoon zelf, maar het functioneren van de persoon beoordeelt. Een goede referentie omschrijft de relatie tussen jou en je (ex-)werknemer. Lees verder »
Is referentie geven verplicht?
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn. Lees verder »