Wat te doen bij onderstroom?
Als je in die onderstroom terechtkomt, kun je jezelf proberen af te zetten tegen de bodem. Zo kom je weer in de bovenstroming die je naar land kan brengen. Een noordoosten- of zuidwestenwind loopt evenredig aan het strand, waardoor het lastig wordt om recht naar de kust te zwemmen. Lees verder »
Wat te doen bij stroming?
Het belangrijkste is: rustig blijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer nooit tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en loop je een verhoogde kans om verder in de problemen te komen! Lees verder »
Waarom is een mui gevaarlijk?
Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. Probeer hier niet tegenin te zwemmen, maar zwem mee naar achteren, waar de stroming minder sterk wordt. Je kan dan opzij en vervolgens terug naar het strand zwemmen. Lees verder »
Hoe gevaarlijk is de zee?
De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken. Berucht zijn muien, onderkoeling, afdrijven met zwemband of luchtmatras, en hoge golven. Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee. Ook in Nederland. Lees verder »