Wat voor onderzoekers zijn er?
Een andere indeling is in natuurwetenschappers, sociale wetenschappers, geesteswetenschappers, enzovoorts. Binnen de natuurwetenschappers kun je onderscheid maken in bijvoorbeeld astronomen, biologen, ecologen, natuurkundigen, scheikundigen. Binnen alle vakdisciplines heb je weer allerlei specialismen. Lees verder »
Hoe noem je een onderzoeker?
Een onderzoeker of onderzoekster is een persoon die onbekende zaken onderzoekt. In België wordt ook de term vorser gebruikt. Onderzoeksgebieden zijn onder meer: geneeskunde en farmacie, denk aan het zoeken naar nieuwe medicijnen. Lees verder »
Wat voor soort wetenschappelijke onderzoeken zijn er?
In de wetenschap worden drie termen gebruikt om onderscheidt te maken in de verschillende benaderingen van onderzoek: 'fundamenteel onderzoek', 'klinisch onderzoek' en 'translationeel onderzoek'. Hoewel er geen strikte grenzen zijn tussen deze categorieën, zijn er wel verschillen. Lees verder »
Wat is goede wetenschap?
'Goede wetenschap' werkt via de wetenschappelijke methode. Elk wetenschappelijke vakgebied kent daarin zijn eigen aanpak, de 'gereedschapskist' van wetenschappers en individuele wetenschappers en hun houding ten opzichte van de manier waarop ze onderzoek doen en de conclusies die ze daar uit (kunnen) trekken. Lees verder »
Hoe ziet een wetenschappelijk onderzoek eruit?
De structuur van een wetenschappelijk schrijfproduct (zoals een labjournaal, practicumverslag, of wetenschappelijk artikel) is vaak als volgt: inleiding, materialen & methoden, resultaten, en discussie & conclusie, ofwel de zogenaamde IMRD-structuur. Lees verder »