Wat voor volk zijn Albanezen?
Albanezen (Albanees: Shqiptarët) zijn een volk op de Balkan. Zij vormen in Albanië en Kosovo de ruime meerderheid van de bevolking. In de omliggende landen Montenegro, Servië, Noord-Macedonië en Griekenland wonen etnisch Albanese minderheden. Lees verder »
Waar staan Albanezen bekend om?
De Albanezen staan als volk bekend om hun moed, daadkracht en bereidheid risico's te nemen. Lees verder »
Welk geloof hebben Albanezen?
Van oudsher kent het land drie religies: het Grieks-orthodox geloof, het rooms-katholicisme (dat vooral in het noorden aanhang heeft en in Moeder Teresa een eigen Albanees icoon kent) en de islam. Lees verder »
Wat is de cultuur van Albanië?
Meer dan de helft van de Albanezen is Moslim, ongeveer 15 procent Christen en bijna 40 procent niet religieus of atheïst. Dat Albanië officieel een seculier land is, heeft alles te maken met het communistische regime wat 50 jaar lang regeerde. Tijdens deze periode was elke vorm van religie verboden. Lees verder »
Hoe heette Albanië vroeger?
Voor een korte periode was Albanië een koninkrijk (van 1914 tot 1925) en voor een nog kortere periode een Albanese republiek (van 1925 tot 1928). Toen werd Albanië weer een koninkrijk onder leiding van Ahmet Zogu, een voormalig krijgsheer. In 1928 kroonde hij zichzelf tot koning Zog (van 1928 tot 1939). Lees verder »