Wat voor werk deden vrouwen vroeger?
In de huisnijverheid waren vrouwen onder meer werkzaam in kantwerk, het pellen van garnalen, het verlezen van erwten en bonen en het doen van de was voor anderen. Dienstbodes runden eeuwenlang het huishouden van welgestelden en vooral vrouwen deden het oogsten en lichtere werk op de boerderij. Lees verder »
Wat deden vrouwen vroeger als werk?
Voor vrouwen bestonden er omstreeks 1900 nauwelijks of geen ideale beroepen. Vooral de industrie had een negatief imago. Werk in traditionele sectoren als de landbouw, huisnijverheid en kleinhandel was wel aanvaard. Nochtans waren de arbeidsomstandigheden en lonen daar zeker niet beter. Lees verder »
Wat moesten vrouwen vroeger doen?
Tot begin 1957, toen de 'Wet tot opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw' in werking trad, moesten getrouwde vrouwen hun man om geld en toestemming vragen als ze bijvoorbeeld kleding of apparaten wilden kopen. Ook konden ze geen verzekeringen afsluiten of geld van de bank halen. Lees verder »
Wat mochten vrouwen vroeger wel?
Vanaf 14 juni 1956 mochten vrouwen zelf een eigen bankrekening openen. Vanaf die tijd werd een vrouw 'handelingsbekwaam' gezien. Ook mochten vrouwen vanaf die datum hun tassen inpakken voor een reis alleen. Daarvoor mochten ze niet alleen reizen. Lees verder »
Hoe werden vrouwen vroeger behandeld?
Voor jezelf opkomen en je plek opeisen in de maatschappij was voor de meeste vrouwen totaal niet iets wat hen bezighield. Ze waren trots op hun gezin als dat er netjes bijliep en het huis schoon was. Zorgen over hoe de eindjes aan elkaar te knopen hielden ze meestal voor zichzelf. Lees verder »