Wat wordt er gemaakt van graan?
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Rijst, tarwe, gerst en rogge zijn voorbeelden van granen. Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals meel, brood, ontbijtgranen, couscous en pasta. Volkoren graanproducten en bruinbrood staan in de Schijf van Vijf. Lees verder »
Waar wordt Nederlands graan voor gebruikt?
Het belangrijkste graangewas in Nederland is tarwe. Tarwe is te verdelen in harde tarwe en zachte tarwe. Harde tarwe wordt gebruikt voor het maken van pasta, bulgur en couscous, hiervoor is bijvoorbeeld durum tarwe geschikt. Zachte tarwe wordt gebruikt voor het maken van brood, koek, ontbijtgranen en voor veevoer. Lees verder »
Wie produceert graan?
Wereldwijd wordt 2.850.389.968 ton graan geproduceerd per jaar. China is de grootste graanproducent ter wereld met 582.660.863 ton productievolume per jaar. De Verenigde Staten van Amerika komen op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 475.983.881 ton. Nederland staat met 1.355.219 op 99. Lees verder »
Waar wordt tarwe voor gebruikt?
- Meel en bloem.
- Brood en crackers.
- Couscous.
- Deegwaren, zoals pasta en vermicelli.
- Gebak en koek.
- Pannenkoeken.
- Kiemen, zoals voor op brood, of door een salade.
- Korrels, bijvoorbeeld Tarly.
- Lees verder »
Wat valt onder graan?
Wat zijn granen? En pseudogranen? Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen. Als granen kennen we onder meer tarwe, rijst, gierst, gerst, haver, rogge, teff, mais, spelt. Lees verder »