Wat zijn de vijf basissmaken?

Ontdekt in 1908 door de Japanse Kikunae Ikeda – scheikundig professor op een universiteit van Tokio – en afkomstig van het Japanse woord umai ('heerlijk'): umami. Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken. Lees verder »

Wat zijn de vijf basis smaken?

Recent onderzoek aan de Universiteit van Miami wijst uit waarom: naast de vier primaire smaken zoet, zout, zuur en bitter bestaat er nog een vijfde smaak: umami. Wat je ruikt en proeft, bepaalt hoe iets smaakt. Lees verder »

Wat is de smaak van umami?

Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Ook metaal wordt als smaak genoemd, maar dit is geen basissmaak. Lees verder »

Wat zijn de basis smaken?

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Lees verder »

Bron: kro-ncrv.nl
Gerelateerd aan Wat zijn de vijf basissmaken?