Wat zit er allemaal in een vulkaan?
Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Daarbinnen is het bloedheet, zó heet dat in de mantel steen smelt. Dat vloeibare gesteente heet magma en ligt niet gewoon stil. Het klotst, borrelt en stroomt naar boven. Lees verder »
Hoe bestaat een vulkaan?
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt. Lees verder »
Wat is de binnenkant van een vulkaan?
Onderin de vulkaan heb je de magmakamer en daar wordt de kamer gevuld met hete en vloeibare gesteente. Dan stijgt de druk zo erg, waardoor de vulkaan uitbarst. Er komt dan een zwarte wolk uit die vol zit met as en losse stenen. Uiteindelijk komt de as en stenen te liggen om de krater heen, en wordt dat lava. Lees verder »
Welke gassen komen er uit een vulkaan?
Vulkaanuitbarstingen brengen veel stof en zwavelgassen (zwaveldioxide) in de atmosfeer. Uit zwavelgassen kunnen via chemische reacties sulfaatdeeltjes ontstaan. De grotere deeltjes vallen vrij snel terug naar de aarde, kleinere deeltjes kunnen veel langer “rondhangen” voordat ze verdwenen zijn. Lees verder »