Wat zit er allemaal in je bloed?

Het bestaat uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes die in een vloeistof drijven. Die vloeistof heet het bloedplasma. Bloed speelt een cruciale rol bij het transport van zuurstof, voedingsstoffen, antilichamen en hormonen. Lees verder »

Wat zijn de bestanddelen van bloed?

Bloed is een vloeistof waar miljoenen cellen in ronddrijven. De vloeistof bestaat uit water en opge- loste voedingsstoffen en heet bloedplasma. In dat plasma zitten drie soorten bloedcellen of bloedli- chaampjes: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Lees verder »

Welke stoffen worden door het bloed vervoerd?

Bloed is van levensbelang. Bloed transporteert via de bloedsomloop essentiële stoffen zoals zuurstof, afvalstoffen, voedingsstoffen, koolzuur en antistoffen. Het hart is de motor van dit transport en regelt de bloeddruk. Ook bevat het bloed boodschappers, zoals hormonen. Lees verder »

Wat maakt bloed in je lichaam?

Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg (het binnenste van je botten). Als de cellen rijp zijn, zwermen ze uit naar de bloedbaan waar ze door het plasma vervoerd worden door het lichaam. Lees verder »

Wat zit er in een rode bloedcel?

Rode bloedcellen bevatten veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert. Hierdoor zijn rode bloedcellen in staat om zuurstof van de longen naar het weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren naar de longen waarna we het uitademen. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat zit er allemaal in je bloed?