Wat zit in een potlood?

Het heet dan wel potlood, maar er zit geen lood in. De kern is van het mineraal grafiet, dat rond het jaar 1500 in Engeland werd ontdekt en waarmee het potlood mogelijk werd. Het is een zeldzame vorm van koolstof die nauwelijks in de natuur voorkomt. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Welke stof zit er in een potlood?

De kern is van het mineraal grafiet, dat rond het jaar 1500 in Engeland werd ontdekt en waarmee het potlood mogelijk werd. Het is een zeldzame vorm van koolstof die nauwelijks in de natuur voorkomt. In 1795 bedacht een Franse chemicus een manier om grafietpoeder met klein te mengen en te bakken. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Welke soorten Tekenpotloden zijn er?

  • Harde potloden krijgen het label H, dat gaat van H tot 9H. Hoe hoger het getal, hoe harder het potlood.
  • Zachte potloden krijgen het label B, dat op zijn beurt gaat van B tot 9B. Hoe hoger het getal, hoe zachter het potlood.
  • Lees verder »
Bron: www.ava.be

Wat is het verschil tussen H en B potloden?

Harde potloden worden aangegeven met de letter H en afhankelijk van de hardheid staat er een getal naast. Dit gaat van een H potlood (minst hard) t/m een 9H potlood (zeer hard). De letter B staat voor zachte potloden. Dit gaat van een B potlood (minst zacht) t/m een 9B potlood (zeer zacht). Lees verder »

Hoe maak je een kleurpotlood?

Het potlood begint als een plat plankje (van cederhout) waarin een aantal groeven worden gemaakt. Elke groef is precies breed genoeg voor de kleurstift. In de groeven van het plankje wordt eerst lijm gespoten. Een machine zet er vervolgens de kleurstiften in, waarna er een tweede plankje op wordt gelijmd. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat zit in een potlood?