Welk jaar was de schoolstrijd?
Twee onderwerpen staan in deze periode centraal. Het eerste betreft de vraag welke burgers, naast de belastingbetalers, het kiesrecht moeten krijgen. Het tweede is de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. Lees verder »
Hoe is de schoolstrijd ontstaan?
In het midden van de negentiende eeuw begon de zogenaamde Schoolstrijd. Die kwam er kort gezegd op neer dat door de voorstanders van christelijk onderwijs gevochten werd voor gelijkstelling van hun 'bijzonder onderwijs' met het 'openbaar onderwijs' dat door de staat werd bepaald en betaald. Lees verder »
Wat is de schoolstrijd?
De schoolstrijd in Nederland was een sterk ideologisch geladen worsteling in het negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse Nederland over de vormgeving van het onderwijsbestel. Deze strijd mondde uiteindelijk uit in een algehele gelijkstelling tussen bijzonder onderwijs en openbaar onderwijs. Lees verder »
Hoe werd de schoolstrijd opgelost?
De Pacificatie van 1917 was een maatschappelijk compromis waarmee een einde kwam aan de jarenlange schoolstrijd in Nederland. Na een grondwetswijziging had het bijzonder onderwijs voortaan evenveel recht op financiële steun van de overheid als het openbaar onderwijs. Lees verder »
Wat valt er onder bijzonder onderwijs?
- Montessorischolen;
- Daltonscholen;
- Jenaplanscholen.
- Lees verder »