Welke partij moet voor de rechter komen?
Dagvaarding particulier of organisatie Als u een dagvaarding van een particulier of organisatie heeft ontvangen, bent u gedaagde in een civiele zaak. De andere partij is de eiser. In de dagvaarding staat welke rechter de rechtszaak behandelt: de kantonrechter of de civiele rechter. Lees verder »
Hoe ga je naar de rechter?
Een rechtszaak start met een dagvaarding. Dit is een brief aan de rechter waarin staat wat het conflict is en wat de ene partij van de andere partij eist (vordert). Goed om te weten: wanneer u een rechtszaak start doet u dit in een dagvaardingsprocedure via de rechtbank. Lees verder »
Wie controleert de rechters in Nederland?
De Hoge Raad is een cassatiegerecht. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd. Lees verder »
Kunnen rechters onpartijdig zijn?
Toga: rechter is onpartijdig Rechters, officieren van justitie en advocaten dragen tijdens de rechtszitting een zwarte toga en een witte bef. De toga heeft een symbolische betekenis: advocaten, officieren en rechters zitten er niet als privépersoon met privémeningen, maar ze zijn in functie. De rechter is onpartijdig. Lees verder »