Welke positie moet een ster hebben om in Nederland circumpolair te zijn?
Wie weet op welke breedtegraad hij zich bevindt, kan de grens eenvoudig bepalen: men trekt van 90 (graden) de geografische breedte van de waarnemer af. Sterren met een declinatie groter dan het gevonden getal zijn circumpolair. Lees verder »
Waar draaien de sterren omheen?
Het draaien rond de noordpool, of rond de zuidpool Alle sterren die ten zuiden van de evenaar staan draaien rond de Zuidpool. Let op: ten zuiden van de evenaar is niet alleen maar onder de horizon. We staan ten slotte niet op de Noordpool waardoor aan de hemel een stukje van de zuidelijke hemel te zien is. Lees verder »
Hoe draaien de sterren?
Net als de zon komen de sterren in het oosten op en gaan ze in het westen weer onder. Dit komt door het draaien van de aarde. Een ster doet er iets meer over dan 23 uur en 56 minuten om in dezelfde positie terug te keren. De zon heeft daar 24 uur voor nodig, want tegelijkertijd draait de aarde ook rond de zon. Lees verder »
Welke ster staat in het centrale punt?
Ze bewegen in grote cirkels rond een centraal punt, hoog aan de hemel. Dit punt noem je de noordelijke hemelpool. Hier staat een heldere ster, die de Poolster wordt genoemd. Lees verder »