Welke sociale klassen zijn er in Nederland?
- Bovenkant sandwich: gevestigde bovenlaag (15 procent) ...
- Jongere kansrijken (13 procent) ...
- Werkende middengroep (27 procent) ...
- Comfortabel gepensioneerden (17 procent) ...
- Onzekere werkenden (14 procent) ...
- Onderkant sandwich, zogenoemd precariaat (15 procent)
- Lees verder »
Welke verschillende sociale klassen zijn er?
Vaak worden de sociale klassen onderverdeeld in een bovenklasse, middenklasse en een onderklasse. Het begrip 'klasse' is oorspronkelijk afkomstig uit de economie, maar is sinds ongeveer 1900 vooral onderwerp van studie in de sociologie. Lees verder »
Welke klassen heb je in Nederland?
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Lees verder »
Wat is bovenklasse in Nederland?
Ook de bovenste sociale klasse, die het SCP de 'gevestigde bovenlaag' noemt, omvat ongeveer 15 procent van de bevolking. Van die groep is 60 procent man en 40 procent vrouw. Zij stemmen (en dat doen ze bijna altijd) op VVD of D66. De groep is hoogopgeleid en heeft bijna altijd een koophuis. Lees verder »
Wat is mijn sociale status?
Sociale status gaat over het aanzien, de eer en de prestige die iemand krijgt en met zich meedraagt in diens sociale groep of samenleving. Een sociale status kan verkregen worden door toewijzing of verwerving. Bij toewijzing heeft de persoon in kwestie niet zelf gekozen voor diens sociale status of deze 'verdiend'. Lees verder »