Welke specerijen nam de VOC mee?
Nootmuskaat, foelie en kruidnagel: allemaal specerijen die de VOC graag in handen wilde hebben. Lees verder »
Welke specerijen nam de VOC mee naar Nederland?
De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Deze exotische kruiden leverde in Europa veel geld op. Nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Toen Europeanen de specerijen uit Azië net hadden ontdekt, werden de specerijen veel gebruikt als medicijn. Lees verder »
Welke specerijen haalden de Hollanders uit Indonesië?
Al in de Middeleeuwen gebruikten Nederlanders kruiden Bij specerijen denken we al snel aan de 17de eeuw. In deze 'Gouden Eeuw' werd Nederland rijk met de handel in de smaakmakers die we uit Nederlands-Indië haalden: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Lees verder »
Wat namen ze mee op een VOC-schip?
Tot het scheepsvolk behoorden: de stuurman, de derde waak, onderofficieren, de bottelier, matrozen en scheepsjongens. De VOC-schepen namen uit Nederland veel spullen mee om in Azië te verkopen, zoals linnen en wollen stoffen, Franse en Spaanse wijnen, lood en verfstoffen. Lees verder »
Wat waren de producten van de VOC?
De compagnie dreef handel met verschillende Aziatische landen, zoals het latere Nederlands-Indië (Indonesië), de kaapkolonie (Zuid-Afrika), Ceylon (Sri-Lanka) en Japan. Ze verhandelde producten zoals specerijen, koffie, textiel en porselein. Elk jaar voer er twee of drie keer een vloot uit de Republiek naar Azië. Lees verder »