Welke staatsrechtelijke organen hebben het recht van initiatief en waar is dit in de wet geregeld?

Wetsvoorstellen kunnen worden ingediend door de regering en door de Tweede Kamer. Dit laatste heet het recht van initiatief. Het recht van initiatief is zo geregeld dat één of meer leden van de Tweede Kamer, de initiatiefnemers, een wetsvoorstel in de Tweede Kamer ter behandeling aanbieden. Lees verder »

Wie heeft het recht van initiatief?

Uitgelicht Het initiatiefwetsvoorstel: een voorstel van een Kamerlid. Tweede Kamerleden controleren niet alleen de regering, ze mogen ook zelf wetsvoorstellen maken. Dit heet het recht van initiatief. Elk Kamerlid heeft dit recht al sinds het begin van de Tweede Kamer in 1815. Lees verder »

Waar in de wet staat uitgelegd wat een weg is?

De Wegenverkeerswet 1994 (Wvw) vormt de basis voor alle verkeersregels. Uitgangspunt daarbij is de vlotheid en doorstroming van het verkeer. Daarnaast mag niemand hinder of gevaar op de weg veroorzaken. Deze regels zijn verder uitgewerkt in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (Rvv). Lees verder »

Wie heeft initiatiefrecht in Belgie?

De regering voert de wetten uit. De regering neemt ook deel aan de wetgevende macht, door haar initiatiefrecht. De regering kan namelijk wetsontwerpen bij het parlement indienen en heeft het recht om te amenderen. Lees verder »

Wat wordt bedoeld met initiatiefrecht?

Het recht van initiatief of het initiatiefrecht is het recht om een wetsvoorstel te doen. Lees verder »

Gerelateerd aan Welke staatsrechtelijke organen hebben het recht van initiatief en waar is dit in de wet geregeld?