Welke temperatuur kookt water op hoogte?
Het klinkt misschien raar, maar water kookt eerder als je je hoog in de bergen bevindt. Als je je op zo'n 3000 meter hoogte bevindt, kun je water al laten koken bij 90 graden Celsius. Voor iedere 150 meter die je vanaf zeeniveau omhoog klautert, gaat het kookpunt van water zo'n halve graad Celsius omlaag. Lees verder »
Hoeveel graden kookt water op Mount Everest?
Bij lage druk kookt water namelijk eerder. In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden. Lees verder »
Wat is het kookpunt van water hoog in de bergen?
Bovenop de berg Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden! Lees verder »
Waarom kookt water sneller in de bergen?
In de bergen is de luchtdruk lager. En inderdaad, water kookt bij een lage luchtdruk sneller. In de Alpen kookt water bijvoorbeeld al bij 90 graden Celcius. Op grotere hoogten kan water bij een nog lagere temperatuur al koken. Lees verder »
Wat is het kookpunt van water op zeeniveau?
Onder normale omstandigheden is de luchtdruk op zeeniveau 1,0 bar en is het kookpunt van water bij deze luchtdruk 100 °C. Op de top van Mount Everest is de luchtdruk 0,31 bar. Lees verder »
- Is het kookpunt in de bergen lager?
- Waarom eieren koken in koud water?
- Hoe jij je ontwikkelt?
- Hoeveel procent ijsberg boven water?
- Hoeveel ijs boven water?
- Hoeveel procent ijs onder water?
- Wat is er gebeurd met de grootte van het stuk ijsberg boven water nadat er onder water een stuk ijs weggesmolten is?
- Wat is de betekenis van bij de pakken neerzitten?