Welke verschillende bewaartechnieken zijn er?
- Invriezen.
- Inmaken.
- Drogen.
- Fermenteren.
- Roken. Invriezen is waarschijnlijk degene die wel allemaal het meest gebruiken. Maar toen er nog geen koelkast en diepvries bestond, waren de overige technieken degene waar mensen zich mee moesten behelpen.
- Lees verder »
Hoe bewaard men vroeger het eten?
De gewone mensen gebruikten nog steeds methoden als drogen en roken, maar begonnen daarnaast ook ingrediënten aan producten toe te voegen om ze langer houdbaar te maken. Groenten werden gesneden en ingelegd in azijn. Zout en suiker werden gebruikt om te pekelen en confituren, en daarmee vocht uit voedsel te onttrekken. Lees verder »
Hoe werd vis vroeger bewaard?
Wanneer men vroeger groente en fruit hadden geoogst of er een grote visvangst was, dan werd het overschot ingelegd met zout, suiker, azijn of alcohol. Dit onttrok vocht aan het voedsel, zodat bacteriën en andere micro-organismen geen kans hadden om te groeien en het voedsel niet kon bederven. Lees verder »
Hoe kan je voedsel bewaren?
Voedsel bewaren gaat meestal niet samen met licht en warmte. Schimmels en bacteriën groeien al bij een temperatuur hoger dan 4°C. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter dus nooit langer dan een halfuur uit de koelkast staan. Melk die een uur minder fris heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar. Lees verder »
Welke producten kun je conserveren?
Zuurkool, kaas, yoghurt en wijn zijn hiervan voorbeelden. Roken werd eveneens vanouds toegepast bij vlees en bij vis. Er bestaat ook de mogelijkheid om voedsel te bewaren onder vet of olie, bijvoorbeeld bij leverpaté of knoflook. Lees verder »