Welke woorden zijn veranderd?
De Nederlandse taal verandert voortdurend. Zo komen er ieder jaar nieuwe woorden bij, in 2018 bijvoorbeeld vliegschaamte, in 2015 testosteronbom en uberen, in 2014 stemfie: selfie in het stemhokje. Niet alleen de Nederlandse woordenschat verandert, maar ook de klanken en de grammatica. Lees verder »
Wat zijn de nieuwe woorden?
Nieuwe woorden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Ze kunnen uit een andere taal worden overgenomen, maar ze kunnen ook worden afgeleid van een bestaand woord of worden samengesteld uit twee of meer bestaande woorden. Meestal ontstaan nieuwe woorden door afleiding, samenstelling en ontlening. Lees verder »
Wat zijn de nieuwe woorden van 2021?
Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. Definitie van prikspijt: 'spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte'. Lees verder »
Hoe werkt taalverandering?
Belangrijke factoren die taalverandering in de hand werken zijn analogie en taalinteractie. De verandering zelf begint vaak als een lexicale diffusie, wat wil zeggen dat bijvoorbeeld de veranderde uitspraak van een bepaald foneem gaandeweg steeds meer woorden in de taal beïnvloedt. Lees verder »
Zal de Nederlandse taal verdwijnen?
Wereldwijd worden er zo'n 7.000 talen gesproken, en het Nederlands hoort bij de 40 meest gesproken talen ter wereld. 'Dat is best wel indrukwekkend', vinden de onderzoekers. Het vermoeden dat het Engels wel eens het Nederlands zou gaan overnemen, en het uiteindelijk zelfs volledig zal uitroeien, klopt niet. Lees verder »