Wie is het hoofd van de gemeentepolitie?
De samenstelling en inrichting van de gemeentepolitie komt aan de orde in de gemeentewet van 1851. De burgemeester staat aan het hoofd en is in zijn gemeente verantwoordelijk voor de drie taken van de politie: wetshandhaving, ordehandhaving en hulpverlening. Lees verder »
Wat staat er boven de politie?
De korpschef heeft de leiding over de nationale politie. De minister van Justitie en Veiligheid (JenV) is eindverantwoordelijk voor het goed functioneren van de politie. Lees verder »
Wat is eerste inspecteur?
Vanaf 2016 wordt in de hiërarchie ook rekening gehouden met het aantal jaren dienst: de graadbenamingen van politiepersoneel worden voorafgegaan door de kwalificatie 'eerste' (bv. 'eerste inspecteur') wanneer men minstens 13 dienstjaren heeft vervuld in een bepaalde graad. Lees verder »
Wie is de oprichter van de politie?
Op 26 oktober 1814 richtte Willem I het Corps de Marechaussée op. Deze moest de verdwenen Franse gendarmerie vervangen. Dit korps was militair van aard en het personeel zat dan ook in een kazerne. Dit korps moest voor het landelijke politietoezicht zorgen. Lees verder »
Welke rang politie?
- Aspirant.
- Surveillant van politie.
- Agent.
- Hoofdagent.
- Brigadier.
- Inspecteur.
- Hoofdinspecteur.
- Commissaris.
- Lees verder »