Heb je altijd recht op partneralimentatie?
Partneralimentatie geldt alleen bij een scheiding Het recht op partneralimentatie bestaat niet alleen als je getrouwd was. Partneralimentatie moet soms ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap. Ook als je hebt samengewoond kun je afspreken om partneralimentatie te betalen. Lees verder »
Wat zijn de voorwaarden voor partneralimentatie?
Partneralimentatie langer dan 5 jaar Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde minimaal 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt, krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start. U bent geboren op of voor 1 januari 1970. Lees verder »
Heeft iedereen recht op alimentatie?
Partneralimentatie is in principe voor iedereen verplicht. Je betaalt het als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met jullie levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Lees verder »
Heb ik alsnog recht op partneralimentatie?
Alsnog aanvragen partneralimentatie In principe kunt u altijd nog een verzoek tot vaststelling van partneralimentatie doen als dat ten tijde van de echtscheidingsprocedure niet is gedaan. Hiervoor moet wel sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, zoals het verlies van inkomen bijvoorbeeld. Lees verder »
Kun je afzien van partneralimentatie?
Je mag tijdens de scheiding afzien van partneralimentatie. Maak hierover duidelijke en heldere afspraken en leg deze vast in het echtscheidingsconvenant. Je mag ook een ander bedrag dan de officiële partneralimentatieberekening nemen. Maak ook in dat geval duidelijke en heldere afspraken. Lees verder »
Hoe kom je onder partneralimentatie uit?
Zijn jullie langer dan vijf jaar met elkaar getrouwd of hebben jullie samen kinderen, dan geldt de maximale termijn van 12 jaar. Na deze 12 jaar stopt de alimentatieplicht en kun je gewoon stoppen met betalen. Gaat de ex in de tussentijd samenwonen, dan komt daarmee ook het recht op partneralimentatie te vervallen. Lees verder »