Hoe herken je kwik?

Kwik is een zilverkleurig vloeibaar metaal. Vroeger werd het gebruikt in (koorts)thermometers, barometers, thermostaten en bloeddrukmeters. Als deze voorwerpen kapotvallen of gaan lekken komt kwik vrij. Blijft er kwik liggen dan verdampt het langzaam. Lees verder »

Hoe ruikt kwik?

Kwikdampen kan je niet ruiken. Kwik werd vroeger heel vaak gebruikt in thermometers en barometers. Deze worden niet meer verkocht tenzij op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en tussen particulieren onderling. Ook in energiezuinige lampen, zoals TL-lampen en spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik. Lees verder »

Heeft kwik een geur?

Bij kamertemperatuur verdampt kwik langzaam waardoor er gedurende lange tijd verhoogde concentraties kunnen optreden. Doordat kwikdamp zwaarder is dan lucht, zullen de concentraties kwik op grondniveau hoger zijn dan op leefniveau. Kwikdamp is geurloos en kleurloos. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Wat als je kwik inademt?

Als een product waar kwik in zit stuk valt, kunt u kwikdamp inademen. U kunt dan last krijgen van hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid. U kunt een metaalsmaak krijgen en maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Ook kunt u veel speeksel in uw mond krijgen en een gevoel van (spier)zwakte. Lees verder »

Wat gebeurt er als je kwik ingeslikt?

Bij inslikken van grote hoeveelheden is een vergiftiging wel mogelijk en zijn misselijkheid, braken en buikpijn hiervan het eerste teken. Als een koortsthermometer in de mond breekt en er ontstaat een wonde, dan moet men nakijken of er geen kwik is achtergebleven in de wonde. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe herken je kwik?