Hoe kan een ziekteverwekker via de huid in je lichaam komen?
Infectieziekten ontstaan door verschillende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten. Deze ziekteverwekkers kunnen het menselijk lichaam binnendringen, bijvoorbeeld via de luchtwegen, via het spijsverteringskanaal, via de huid of wond en via seksueel contact. Lees verder »
Wat maakt een lichaam aan tegen ziekteverwekkers?
De huid en slijmvliezen zijn onze eerste en belangrijkste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers. De harde hoornlaag van de huid is een stevige barrière, en door hoesten en de werking van trilhaarcellen blijven de longen verschoond van ziekteverwekker. Lees verder »
Hoe maakt een antistof een ziekteverwekker onschadelijk?
B-cellen maken antistoffen die koppelen aan de ziekteverwekker. Bij virussen zorgen de antistoffen ervoor dat ze geen cellen meer binnen kunnen gaan. Bij bacteriën zorgen ze er samen met complementfactoren voor dat ofwel de cel direct kapot gaat ofwel hij makkelijk vernietigd kan worden door fagocyten. Lees verder »
Hoe kan een witte bloedcel een ziekteverwekker onschadelijk maken?
Sommige witte bloedcellen zijn constant op zoek naar lichaamsvreemde stoffen zoals ziekteverwekkers. Als een bacterie door dit type witte bloedcel wordt ingesloten, gaat deze dood. Er zijn ook witte bloedcellen die ziekteverwekkers herkennen aan de stofjes die aan de buitenkant zitten. Ze maken hier antistoffen tege. Lees verder »