Hoe meet je de koopkracht?

Een ander woord voor koopkracht is reëel inkomen. Een verandering in dat reële inkomen hangt dus af van twee factoren: hoeveel salaris/inkomen/uitkering iemand extra krijgt (= stijging nominale inkomen) hoeveel de prijzen in deze periode zijn gestegen (=inflatie) Lees verder »

Hoe werkt koopkrachtpariteit?

Een koopkrachtpariteit tussen 2 landen geeft aan hoeveel je van de valuta van het ene land moet uitgeven om hetzelfde te kunnen voor 1 eenheid van de valuta in het andere land. Bijvoorbeeld: PPP Land X <-> Nederland = 103: Voor iedere euro in NL moet je 103 uitgeven om hetzelfde in Land X te kunnen kopen. Lees verder »

Bron: www.cbs.nl

Hoe bereken je verandering koopkracht?

  • hoeveel salaris/inkomen/uitkering iemand extra krijgt (= stijging nominale inkomen)
  • hoeveel de prijzen in deze periode zijn gestegen (=inflatie)
  • Lees verder »

Hoe bereken je koopkracht economie?

Koopkracht berekenen Eigenlijk rekenen we nooit de omvang van de koopkracht uit. We rekenen altijd uit hoeveel de koopkracht is veranderd. Daarvoor kijken we naar de procentuele verandering van het nominale inkomen (geldbedrag) en de procentuele verandering van de prijzen (inflatie). Lees verder »

Welke factoren bepalen de koopkracht?

De koopkracht wordt bepaald door externe factoren zoals cao-loonstijgingen, inflatie, verandering van belastingtarieven, indexering van uitkeringen en door individuele factoren zoals promotie, ontslag, verandering van baan of pensionering. Lees verder »

Bron: www.cbs.nl
Gerelateerd aan Hoe meet je de koopkracht?