Hoe noem je een goedaardige tumor?
Goedaardige tumoren (ook 'benigne' tumoren genoemd, dat is Latijn voor goedaardig) groeien over het algemeen langzaam, ze rukken zich niet los uit hun oorspronkelijke omgeving en groeien er niet in door zoals kwaadaardige tumoren. Lees verder »
Hoe noem je een gezwel?
Een tumor kan ook wel gezien worden als een klompje cellen die zich blijven delen en vermenigvuldigen. Soms met een kapsel (een sterke schil of wand) eromheen. Een tumor wordt ook wel een gezwel, of neoplasma genoemd. Lees verder »
Wat is een benigne tumor?
Goedaardige tumor Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggend weefsel en zaaien niet uit naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel vervelend of pijnlijk zijn als deze op het omliggende weefsel drukt. Als een goedaardige tumor klachten geeft, kunnen we de tumor weghalen. Lees verder »
Hoe is de naamgeving van benigne tumoren?
Door de term benigne wordt onderscheid gemaakt met een maligne of kwaadaardige gezwel, oftewel kanker. Wanneer een gezwel benigne wordt genoemd, betekent het dat een gezwel niet de neiging heeft om in te groeien in andere weefsel (invasieve groei) of uit te zaaien (metastaseren). Lees verder »
Wat is een maligne tumor?
De oorspronkelijke betekenis van het Latijnse malignus is kwaadaardig. Dit houdt in dat een aandoening de neiging heeft om een organisme te doden. Meestal wordt deze term gebruikt bij diverse vormen van kanker om aan te geven dat een gevonden tumorsoort de neiging heeft om zich uit te zaaien. Lees verder »