Hoe ontstaat een genetische mutatie?
Nieuwe afwijking (de novo mutatie) Een afwijking in een gen of chromosoom voor een ziekte kan ook nieuw (de novo) ontstaan. Dit kan gebeuren in een eicel of zaadcel van de ouder, of bij de bevruchting. Wanneer dit gebeurt, is iemand de eerste in de familie met een erfelijke ziekte of chromosoomafwijking. Lees verder »
Hoe kan een mutatie ontstaan?
Mutaties kunnen spontaan ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de celdeling. Maar ook door schadelijke invloeden van buitenaf, zoals door uv-straling. Een mutatie kan voordelig zijn voor een organisme doordat er een nieuwe gunstige eigenschap ontstaat. Lees verder »
Wat is een genetische mutatie?
Een genmutatie is een blijvende verandering in de DNA-sequentie (volgorde) waaruit het gen is opgebouwd. Mutaties variëren in grootte, waarbij een enkelvoudige DNA-bouwsteen (een basenpaar) tot een groot segment van een chromosoom met meerdere genen betrokken kan zijn. Lees verder »
Kan een mutatie de oorzaak zijn van een erfelijke aandoening?
Veel ziektes ontstaan door een afwijking (mutatie) in het DNA, soms in de geboorte en soms door toeval. Er is sprake van een erfelijke ziekte als mutatie van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Iemand krijgt dus een erfelijke ziekte via één van de ouders met een mutatie. Lees verder »
Welke soorten mutaties zijn er?
Grofweg zijn er drie verschillende soorten mutaties: puntmutaties; chromosoommutaties; genoommutaties. Lees verder »