Kun je kernafval op zee dumpen?
Na 15 jaar actievoeren door Greenpeace kwam er in 1993 een internationaal verdrag dat het dumpen van radioactief afval in zee verbiedt. De vaten die in zee zijn gedumpt, zijn echter nooit opgeruimd en liggen nog steeds op de zeebodem. Lees verder »
Waar gaat ons kernafval naar toe?
In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief. Lees verder »
Hoe verwerk je kernafval?
Verwerking laag- en middelradioactief afval Kadavers van dierexperimenten, organisch ziekenhuis afval en radioactieve vloeistoffen worden door middel van speciale processen verwerkt, bijvoorbeeld in een verbrandingsoven. Grotere vaste delen worden verkleind in de verschrottingsinstallatie en daarna in beton verpakt. Lees verder »
Wat doet België met kernafval?
Bijna al het radioactief afval dat in België ontstaat, wordt dus opgeslagen in de installaties van NIRAS en Belgoprocess in Dessel. De verbruikte splijtstof afkomstig van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange vormt een uitzondering op deze regel. Lees verder »
Waar wordt Belgisch kernafval opgeslagen?
In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess . Lees verder »