Kunnen hulpstoffen bijwerkingen geven?
Naast de werkzame stof bevatten geneesmiddelen ook hulpstoffen. Deze stoffen veroorzaken slechts zeer zelden een bijwerking. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat iemand allergisch is voor een bepaalde hulpstof. Lees verder »
Welke stoffen zorgen voor de werking en bijwerkingen van medicijnen?
Het belangrijkste onderdeel van elk medicijn is de werkzame stof. Dat is de stof die het medicijn zijn werking geeft. Het is de stof die bijvoorbeeld maagzuur remt, helpt tegen hoofdpijn, klachten van hooikoorts helpt verminderen of de bloeddruk verlaagt. Naast de werkzame stof bevat een medicijn ook hulpstoffen. Lees verder »
Wat is een hulpstof medicijnen?
Geneesmiddelen bevatten soms hulpstoffen die een overgevoeligheidsreactie (allergie of intolerantie) kunnen veroorzaken, zoals arachideolie (pindaolie) of sojaolie. In dat geval kan het zijn dat een patiënt een bepaald medicijn beter niet kan innemen, zelfs als de overgevoeligheid niet zo sterk is. Lees verder »
Waar kan iemand overgevoelig voor zijn hulpstof of werkzame stof?
U kunt ook overgevoelig zijn voor een hulpstof in het medicijn. Dat komt vooral voor bij zalven, crèmes of lotions voor op de huid, zoals een zalf met wolvet. Ook conserveringsmiddelen in drankjes, oogdruppels of crèmes kunnen overgevoeligheid veroorzaken. Voorbeelden zijn benzoëzuur en chlooramfenicol. Lees verder »
Wat kunnen signalen zijn van een allergie voor medicijnen?
Symptomen van medicijnenallergie jeuk. huiduitslag. galbulten/netelroos. zwellingen in gezicht/keel. Lees verder »