Waar was de ijstijd?
In het koudste deel van de laatste IJstijd was het Amerikaanse continent tot aan de grote meren met ijs bedekt, en in Europa kwam het ijs tot in Denemarken en Noord Duitsland. In de twee ijstijden daarvoor kwam het ijs ook in Nederland: de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn de eindmorenes van de ijskap. Lees verder »
Waar was de ijstijd in Nederland?
De permanente ijsbedekking kwam in de voorlaatste ijstijd op het hoogtepunt tot ongeveer halverwege Nederland en vormde onder andere de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Lees verder »
Hoe koud is het in de ijstijd?
Gemiddeld lag de temperatuur in de Kleine IJstijd in ons land zo'n 1 tot 2 graden onder de temperaturen van tegenwoordig. In de Grote IJstijden lag de jaargemiddelde temperatuur in West-Europa zo'n 10 graden lager dan nu. Daarna trad een stijging van de temperatuur op, vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw. Lees verder »
Hoeveel ijstijden zijn er al geweest?
In de afgelopen drie miljoen jaar zijn er tussen de twintig en dertig ijstijden geweest. In minstens twee daarvan, het Elsterien (tussen ongeveer 475.000 en 410.000 jaar geleden) en het Saalien (tussen ongeveer 280.000 en 130.000 jaar geleden), bereikten de ijskappen Nederland. Lees verder »