Waarom is de Nederlandse taal veranderd?
Daarbij hebben verschillende vormen van het Nederlands naast elkaar bestaan. De Nederlandse taal is constant onderhevig aan een getouwtrek tussen taalkundigen, schrijvers, journalisten, onderwijzers, de overheid en eigenlijk iedereen die Nederlands spreekt. Het gevolg is dat onze taal altijd zal blijven veranderen. Lees verder »
Hoe komt het dat de taal steeds verandert?
Belangrijke factoren die taalverandering in de hand werken zijn analogie en taalinteractie. De verandering zelf begint vaak als een lexicale diffusie, wat wil zeggen dat bijvoorbeeld de veranderde uitspraak van een bepaald foneem gaandeweg steeds meer woorden in de taal beïnvloedt. Lees verder »
Hoe is de Nederlandse taal aan het veranderen?
De Nederlandse taal verandert voortdurend. Zo komen er ieder jaar nieuwe woorden bij, in 2018 bijvoorbeeld vliegschaamte, in 2015 testosteronbom en uberen, in 2014 stemfie: selfie in het stemhokje. Niet alleen de Nederlandse woordenschat verandert, maar ook de klanken en de grammatica. Lees verder »
Is het erg dat de Nederlandse taal verandert?
De taal ondergaat voortdurend veranderingen die leiden tot uitzonderingen op alle niveaus: in klanken, woorden en zinnen. Als die uitzonderingen niet zo nu en dan weggewerkt worden, ontstaat een onleerbaar systeem. De tijd leert dan ook dat zulke veranderingen uiteindelijk toch doorzetten. Lees verder »
Hoe heeft de Nederlandse taal zich ontwikkeld?
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Lees verder »