Waarom wonen mensen onder de grond?
In de ondergrond kunnen we allerlei constructies realiseren zoals tunnels, parkeergarages of een waterzuivering. Ook is de ondergrond uitermate geschikt voor kabels en leidingen, warmte-koudesystemen en de opslag van drinkwater. Lees verder »
Wat is het voordeel van ondergronds wonen?
Wonen onder de grond heeft wel wat voordelen. Het woonoppervlak wordt kleiner en daarmee goedkoper. Bovendien zitten de isolatiewaarden van ondergrondse woningen meestal meteen goed: in de zomer blijft het koel, in de winter koelt het nooit sterk af. Al is een goede ventilatie uiteraard essentieel. Lees verder »
Waarom leefden mensen ondergronds?
Enkele voordelen van ondergrondse huizen zijn onder meer dat ze bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, dat ze een rustige leefruimte bieden, dat ze onopvallend aanwezig zijn in het omringende landschap en dat de binnentemperatuur vrijwel constant is dankzij de natuurlijke isolerende eigenschappen van de omliggende aarde. Lees verder »
Kunnen mensen ondergronds overleven?
Al duizenden jaren trekken mensen zich ondergronds terug om het hoofd te bieden aan de uitdagende klimaten . Denk maar aan de voorouders van de mens, die twee miljoen jaar geleden hun gereedschap in een grot in Zuid-Afrika lieten vallen. Ook de Neanderthalers, die 176.000 jaar geleden tijdens een ijstijd onverklaarbare stapels stalagmieten in een grot in Frankrijk creëerden, kwamen tot hun recht. Lees verder »
Hoe heten mensen die ondergronds leven?
In de Verenigde Staten wordt de term 'molmensen' (ook wel 'tunnelbewoners' of 'molmensen' genoemd) soms gebruikt om daklozen te beschrijven die onder grote steden in verlaten metro-, spoor-, overstromings-, riooltunnels en verwarmingsschachten leven. Lees verder »