Wat gebeurde er in het Kwartair?
Gedurende het Kwartair is er sprake van een groot aantal ijstijden of glacialen, koude periodes waarin met name op het noordelijk halfrond vaak grote landijskappen ontstonden. De glacialen werden afgewisseld met interglacialen (relatief warme perioden tussen twee ijstijden) waarin het landijs zich weer terugtrok. Lees verder »
Hoeveel ijstijden zijn er in het Kwartair geweest?
Traditionele indeling: vier glacialen De enige twee perioden waarvan met zekerheid bekend is dat gletsjers tot in Noord-Nederland reikten zijn de Saale- en Elster-glacialen. Lees verder »
Welke dieren leefde in het Kwartair?
Het Quartair/Kwartair, is de periode waarin we nu leven. ß Er zijn ook nog andere tijdperken. In het Kwartair waren de dinosaurussen ook net uitgestorven waarvoor de mens werd ontstaan en het tijdperk van de zoogdieren kwa. Lees verder »
Wat gebeurde er in het Pleistoceen?
Tijdens het Pleistoceen zijn er ongeveer 52 perioden, glacialen, geweest waarin de wereldtemperatuur duizenden jaren aanzienlijk kouder was. In veel van deze perioden was sprake van een grote uitbreiding van gletsjers in berggebieden en op hogere breedtegraad gelegen lagere gebieden. Lees verder »