Wat gebeurt er als je niet naar de rechtbank gaat?

De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen. Lees verder »

Kan je een rechtszaak stoppen?

Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt in artikel 246 met zo veel woorden dat de enkele doorhaling van de zaak geen rechtsgevolgen heeft. Dat wil zeggen dat doorhaling de procedure niet definitief beëindigt. Lees verder »

Kan je een dagvaarding weigeren?

U kunt ervoor kiezen om helemaal niet te reageren op een dagvaarding. In dat geval stuurt u geen brief en geeft u geen mondelinge reactie bij de rechtbank. Na de zittingsdatum doet de rechter toch een uitspraak, dit noemen we het verstekvonnis. Lees verder »

Wat gebeurt er als je niet reageert op een dagvaarding en ook niet naar de zitting komt?

Op het moment dat de gedaagde niet op de dagvaarding reageert (dat wil zeggen: niet verschijnt bij de rechter voor wie hij of zij volgens de dagvaarding had moeten verschijnen), verleent de rechter verstek tegen de gedaagde (art. 139 Wetboek van burgerlijke rechtsvordering). Lees verder »

Hoe rechtszaak uitstellen?

Uitstel aanvragen voor de zitting moet altijd schriftelijk. U kunt een brief, fax of e-mail sturen naar de rechtbank waarin u de rechter vraagt om uw strafzaak uit te stellen tot een andere datum. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat gebeurt er als je niet naar de rechtbank gaat?